Berättelser från Etiopien

5 filialer – sjukhus på landsbygden

Etiopien är ett vidsträckt land, lika stort som Frankrike, Spanien och Portugal tillsammans. Det är det folkrikaste i Afrika efter Nigeria och 117 miljoner invånare.

En stor del av landet är högland med berg och djupa raviner. Bristen på farbara vägar betyder att kvinnor i avlägsna byar är mycket utsatta om någon komplikation tillstöter vid en förlossning.

Det centrala sjukhuset har därför inriktat sig på att etablera mindre fistulasjukhus i olika delar av landet dit det är lättare att ta sig än till huvudstaden. De är knutna till allmänna sjukhus i närheten.

Runtom dessa kärnor finns en krans av mindre vårdcentraler bemannade med bl barnmorskor som erbjuder  mödravård och förlossningsvård. De har möjlighet att tillkalla ambulans i krissituationer. Avgörande för att rädda liv är tillgång till kejsarsnitt.

I Yirgalem, 50 mil söder om Addis Abeba, öppnades 2006 en filial som är knuten till ett sjukhus donerad av norska staten. Bahir Dar vid Tanasjön, en timmes flygresa norr om huvudstaden, stöds i första hand av amerikanarna. Det ger till det tätt befolkade norra Amharområdet där 20 miljoner människor bor.

Ännu längre norrut, i Tigray provinsen, ligger Mekelle där sjukhuset byggts med hjälp i första hand från Australien. Därifrån kan man nå in till det ökenartade Afarområdet i öst. Sydost härom finns Harar som kan nå ut till de stora torra områden i Ogaden provinsen i sydost, till och med till Somalia. Även i väst finns ett sjukhus i Metu, som även det har stora upptagningsområden.

Man beräknar att det idag finns närmast 39 000 kvinnor på landsbygden i Etiopien som har fistulaskador och det tillkommer ca 3 500 nya varje år. Om fistulaskador helt ska utrotas krävs uppsökande verksamhet för att nå kvinnor i avlägsna byar. Behovet är enormt.

Patient tas om hand i sjukhuset i Bahir Dar
Dela sidan med dina vänner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Av största vikt för att förebygga förlossningsskador är en fungerande mödravård. Sedan ett tiotal år tillbaka finns Hamlin College of...

Håll dig uppdaterad

Sociala medier

Stiftelsen Fistulasjukhuset på Facebook

Direkta uppdateringar, diskussioner och kontakt med andra som följer och arbetar med den svenska stiftelsen för Fistulasjukhuset.

Nyhetsbrev

Fyll i dina kontaktuppgifter så får du vårt svenska nyhetsbrev.

    Vi delar inte dina uppgifter med någon annan organisation. De används endast för nyhetsbrevet.