Berättelser från Etiopien

Rehabilitering i byn Desta Mender

Desta Mender, som betyder Glädjens by på amhariska, består av tio hus med plats för 70 kvinnor med sådana förlossningsskador att de inte kan återvända till sina byar. Byn byggdes på land som donerats av den etiopiska regeringen en dryg mil utanför Addis.

Ursprungligen tänkte sig Hamlins att här skulle patienter med bestående men finna ett framtida hem, ett typiskt exempel på den omsorg de visat sina patienter och det ansvar de känt för dem. Denna målsättning har inte varit realistisk i längden, invånarna blev för många. Numera är husen genomgångshem med inriktning på rehabilitering, men också utbilning till ett yrke så att kvinnorna fortsättningsvis blir självständiga och kan försörja sig.

Här finns ett café på området sedan sex år tillbaka. Desta Mender är ett populärt utflyktsmål som ger underlag för gäster. Man lär sig laga mat och baka kakor, planera inköp och sköta ekonomi. Några har gått vidare för att öppna egna caféer.

Då jordbruk är den väsentligaste inkomstkällan i landet finns här en stor trädgård där grönsaker odlas. Grödorna försörjer hela Desta Mender och det som blir över hamnar i sjukhusets kök inne i Addis. Djurhållning ingår också. Att lära sig läsa och skriva är oerhört viktigt för kvinnorna här. Många har otillräcklig skolgång bakom sig eller ingen alls. Även hygien och egenhälsa är väsentliga ämnen på schemat, utöver handarbeten av olika slag.

Dela sidan med dina vänner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Vid ankomsten till sjukhuset får nya patienter en storrutig stickad filt att svepa in sig i. Addis Ababa ligger högt...
16 duktiga barnmorskor tog igår examen och är redo att åka ut på Etiopiens landsbygd och göra skillnad. Vi i...
Se den prisbelönta filmen som handlar om fem kvinnor från olika miljöer men med samma erfarenhet – de har förlorat...
Dr Hamlin somnade in i sin bostad i Etiopien i en ålder av 96 år. Vi minns dr Hamlin med...

Håll dig uppdaterad

Sociala medier

Stiftelsen Fistulasjukhuset på Facebook

Direkta uppdateringar, diskussioner och kontakt med andra som följer och arbetar med den svenska stiftelsen för Fistulasjukhuset.

Nyhetsbrev

Fyll i dina kontaktuppgifter så får du vårt svenska nyhetsbrev.

    Vi delar inte dina uppgifter med någon annan organisation. De används endast för nyhetsbrevet.