Berättelser från Etiopien

Barnmorskeutbildning Hamlin College of Midwives

När paret Hamlin kom till Etiopien 1959 var tanken att de skulle utbilda barnmorskor för att etiopiska kvinnor skulle få större tillgång till säkra förlossningar. Mödradödligheten har alltid varit hög i landet.

Deras fokus blev istället behandling av förlossningsskador eftersom behovet var så akut. Att förhindra att skadorna uppstår är naturligtvis helt avgörande. Här krävs en utbyggnad av den helt otillräckliga mödravården där barnmorskor spelar en central roll.

I början på 2000-talet förverkligades paret Hamlins ursprungliga intentioner när The Hamlin College of Midwives etablerades och började utbilda barnmorskor.

Skolan ligger i Desta Mender, en dryg mil utanför Addis Abeba i anslutning till byn som fungerar som rehabiliteringscenter för patienter från sjukhuset. Utbildningen är gratis, en fyraårig akademisk kurs som ger legitimation enligt internationell standard. Man satsar på modern pedagogik baserad på mycket praktik. Eleverna assisterar vid i genomsnitt 50 förlossningar under utbildningstiden. De kommer att möta tuffa situationer i sin yrkesverksamhet och tränas i att ta egna initiativ och mycket ansvar.

Barnmorskestudenter


De rekryteras från gymnasieskolor runt om i landet
och förbinder sig att återvända i fyra år till sina ursprungsområden där de kan språket och känner till kulturen. Detta är oerhört viktigt i ett land som Etiopien med en befolkning på som består av så många olika folkslag. För närvarande utexamineras cirka tjugo elever årligen.
De är eftertraktade då de anses högt kvalificerade.

Barnmorskorna spelar en utomordentligt viktig roll i att undervisa om sexuell och reproduktiv hälsa. Det är väsentligt att alla i samhället förstår vikten av kontakt med mödravården för att minimera riskerna för mamman och barnet vid en förlossning. De sprider dessutom kunskap om preventivmedel, och försöker påverka gamla sociala mönster som barnäktenskap, könsstympning och våld i hemmet. Det är en oerhört ansvarsfull uppgift som väntar dem efter utbildningen.

Dela sidan med dina vänner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Håll dig uppdaterad

Sociala medier

Stiftelsen Fistulasjukhuset på Facebook

Direkta uppdateringar, diskussioner och kontakt med andra som följer och arbetar med den svenska stiftelsen för Fistulasjukhuset.

Nyhetsbrev

Fyll i dina kontaktuppgifter så får du vårt svenska nyhetsbrev.

    Vi delar inte dina uppgifter med någon annan organisation. De används endast för nyhetsbrevet.