Tidskriften NU
Aktuellt

Tidningen NU: Fistulacentren behövs när behoven ökar

Jessica Johnson, ordförande för Liberala kvinnor i Stockholm, är engagerad för Fistulasjukhuset i Addis Abeba, en stiftelse som startades 1980 av liberala och riksdagskvinnor över partigränserna till stöd till kvinnor med svåra förlossningsskador i Etiopien. I somras reste hon tillsammans med Stiftelsen Fistulasjukhusets vice ordförande och riksdagskvinna Alexandra Anstrell till Etiopien för att delta i Partners International Meeting, PIM, i Addis Abeba och för att besöka Hamlin Fistulas verksamheter. Här är utdrag ur deras resedagbok.

Kvinnors ställning i Etiopien är relativt låg och deras inflytande och makt i lokala samhällen näst intill obefintlig. Men efter en längre tids diskussioner kring hur man bäst stärker kvinnors egenmakt och rättigheter har UN Women vi träffade första dagen kommit fram till att det som enskilt påverkar mest, mer än att försöka påverka formella och religiösa ledare, är att kvinnor har en egen inkomst. Man har sett att när en kvinna, ensamstående eller gift, har en egen inkomst och ekonomi, får hon plötsligt inflytande i byn, samhället eller samfundet. UN Women arbetar främst med att påverka politiker för att förändra attityder, mer fokus på jämställdhet, kvinnors rättigheter och hälsa.

Då känns det särskilt bra att Hamlin Fistula, efter att en patient opererats, erbjuder praktisk, enklare yrkesutbildning på rehabiliteringscentret Desta Mender för att möjliggöra egenförsörjning för flickorna och kvinnorna i framtiden.

Vi hade inför resan samlat in cirka 15 000 kr för att göra gåvopåsar till kvinnorna och deras barn på sjukhuset. Vi köpte hygienartiklar, kondomer, dagen efter piller, måltidsbarer, nötter till kvinnorna och målarböcker, fruktklämmisar, tandkräm, tandborstar med mera till barnen. Det blev 30 påsar till kvinnor och 20 påsar till barn.

Det andra mötet var med FN:s befolkningsfond, UNFPA (United Nations Population Fund). En av UNFPA:s huvuduppgifter är att sprida information om hjälp och stöd kring reproduktiv hälsa. En stor del av verksamheten är humanitära responsprogram vid katastrofer som torka och konflikt. Man fokuserar på unga kvinnor, bygger upp verksamheter med basträning med betoning på mödrahälsovård, föreningsmoderskap, utbildning, inte minst förskoleutbildningar.

UNFPA arbetar också för att utveckla kapaciteten hos IESO, som står för Integrated Emergency Surgical Officers, vad gäller kejsarsnitt som idag ligger på låga 0,2 procent av förlossningar, men behöver komma upp i mellan 5 och 15 procent. De utbildar även obstetriker/kirurger som utgör endast 2 procent av läkarkåren i landet. Det räcker inte på långa väger för det befintliga behovet.

Idag finns det nio fistulacenter i Etiopien, varav sex är i Hamlins regi. Tre som är universitetssjukhus sponsras av UNFPA. Här opereras 5 000 kvinnor om året och de har även startat rehabilitering.

UNFPA arbetar också med fistulaskador både genom prevention och tillgång till vård. Det är ett stort underskott på barnmorskor. Själva har de rekryterat och skickat ut 100 stycken och ökat andelen utbildningsprogram som är gratis. Konflikten i norra Etiopien gör att antalet fistulaskador och barnäktenskap ökar. Men trots allt är humanitär respons på gång.

Något som försvårar arbetet för dem är bristen på data och statistik. Kriget och torkan har också inneburit att två miljoner människor uppskattas vara på flykt inom landet. Tjugo miljoner människor behöver deras hjälp, men de når endast ca 12 miljoner idag, då resurser inte kommer in i samma takt som hjälpbehoven ökar.

På torsdagen var det tid för avfärd till Desta Mender, där både College of Midwives och rehabiliteringscentret ligger. Där fick vi förmånen att delta på examen för 16 nya barnmorskor vilket var en fantastisk upplevelse och fest.

Alla som kom på besök fick plantera ett träd på området med våra namn på. Alexandra passade på att lägga med ett passfoto av Monica Löfgren, som så fint lät oss ärva sin lägenhet i Täby, ett bra tillskott till våra donationer till Hamlins.

Vi fick en rundtur på Desta Mender för att lära mer om rehabprogrammen och också träffa sju kvinnor som bor där permanent efter att ha blivit vårdade för mycket svåra fistulaskador. Vi passade på att lämna varsin påse till dessa och dela med oss av nötter och snacks, lite att förgylla dagen med.

Tillbaka till Addis och besök på sjukhuset där vi fick se operationssalarna och dess avancerade utrustning, till exempel den nya steriliseringsmaskin som Holland finansierat. VD Tesfaye Mammo hade dessutom en överraskning för alla besökare. De hade glasat in paret Hamlins gamla Austin bil mitt på innergården. Lite förvånande, men ganska kul.

Vi delade ut resten av våra påsar till patienter på plats och lämnade även 20 påsar för dem att dela ut när det kommer barn. Vi överlämnade dessutom fem menskoppar att användas i undervisningen av barnmorskorna, samt tio ”dagen efter”-piller som vi hade med oss. Ett av problemen för kvinnorna vid hemkomsten är att de inte sällan åter snabbt blir gravida, vilket innebär att de måste ta sig den långa vägen tillbaka till sjukhuset för att förlösas med kejsarsnitt.

PIM-konferensen på fredagen hölls på det hotell vi bodde på, en dag fylld av intressanta berättelser om de olika delarna av Hamlin Fistula verksamheterna med många detaljer och siffror. Mycket information att ta in. Mest gripande var dragningen från kirurgernas sida om de olika operationer som görs.

Vi hade även samtal om den kommande budgeten och planeringen inför den. Det kommer att bli högre kostnader på grund av inflation i första hand men fler operationer ska utföras och rehabverksamheten expanderas. Ett pilotpilotprojekt som kallas för Från wareda till wareda handlar om uppsökande verksamhet region för region. En wareda motsvarar ungefär en kommun. Dessutom pågår forskning.

Allt detta kräver naturligtvis pengar.

Sista dagen vaknade vi upp i ett kallt och regnigt Etiopien men vi var redo för ett sista verksamhetsmöte med organisationen Engender Health, en organisation som i första hand arbetar för att öka tillgången till preventivmedel och förhindra smittspridning av HIV. Vi möttes på kontoret av Jamal, som också sitter i styrelsen för Hamlin Ethiopia.

Här fick vi en intressant dragning om deras fantastiska verksamhet – i första hand att ge mer sexualundervisning till skolelever och lärare. Detta är inte alldeles enkelt i ett land så präglad av religion, där till och med utbildningsministern vägrar att föra in ämnet i läroplanen. Men Engender Health arbetar på och har ungdomsambassadörer till sin hjälp. Det verkar vara ett framgångsrikt projekt som finns i stora delar av landet.

Alexandra Anstrell & Jessica Johnson

Liberala Kvinnor gör under december en insamling till stöd av fistulasjukhusets verksamhet. Bli månadsgivare eller ge en gåva och ange #LKStiftelsenFistulasjukhuset. Swisha 123 900 2965 alt PlusGiro 90 02 96-5 eller på BankGiro 900-2965.

FAKTARUTA

Kvinnors situation i Etiopien

Många hoppades det skulle bli lättare med den nye premiärministern Abiye Ahmed (2018), som sågs som mer liberal och relativt välvilligt inställd till kvinnors rättigheter och jämställdhet.

Hans tillträde möjliggjorde installationen av Sahle-Work Zewde som Etiopiens första kvinnliga president, tillika landets andra kvinnliga statschef efter kejsarinnan Zewditu den I av Etiopien (1916-1930).

Visserligen är presidenten mer ceremoniell, men positionen ger möjlighet att finna vägar till att öka och upprätthålla kvinnors egenmakt.

Det har för detta ändamål startats ett presidentiellt kvinnligt ledarskaps­program. Under Abiye har dessutom inrättats ett departement för kvinnor och sociala frågor.

Arbete pågår för att få till en lag som erkänner fler rättigheter för att öka kvinnors självständighet. Till exempel finns inte sexuella övergrepp som ett brott, utan de blir alltid kvinnans skam och ansvar.

Landet har en relativt liberal abortlagstiftning och myndigheter har genomfört nationella kampanjer för att uppmuntra folk att skydda sig mot ofrivilliga graviditeter med kondomer. Internationella organisationer är allvarligt oroade av de välplanerade internationella anti-abortkampanjerna som pågår i landet och som finansieras från andra länder.

De riktar in sig på religiösa ledare med stora följarskaror och försöker få dem att påverka politiker för att inskränka kvinnors reproduktiva rättigheter – ett stort hot mot kvinnors hälsa, kroppsliga autonomi och överlevnad.

Dela sidan med dina vänner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Den 22 november arrangerar Stiftelsen Fistulasjukhuset en modevisning hos Boutique Enada, inbjudan av ägarinnan...

Emebet är en av de barnmorskor som det är så stort behov av. Vid...

På uppdrag av den Svenska stiftelsen Fistulasjukhuset deltog Ordförande Monica Green och kassör Elisabet...

Håll dig uppdaterad

Sociala medier

Stiftelsen Fistulasjukhuset på Facebook

Direkta uppdateringar, diskussioner och kontakt med andra som följer och arbetar med den svenska stiftelsen för Fistulasjukhuset.

Nyhetsbrev

Fyll i dina kontaktuppgifter så får du vårt svenska nyhetsbrev.

    Vi delar inte dina uppgifter med någon annan organisation. De används endast för nyhetsbrevet.