Aktuellt

Rapport av Elisabet Abrahamsson och Monica Green från PIM konferensen 2023

På uppdrag av den Svenska stiftelsen Fistulasjukhuset deltog Ordförande Monica Green och kassör Elisabet Abrahamsson på PIM konferensen 29-30 juli 2023, här är deras rapport.

På PIM deltog Hamlin Fistula Etiopiens styrelse, ledning och ett flertal läkare och chefer från de olika avdelningarna. Från de olika stödorganisationerna deltog representanter från Australien, Storbritannien, Schweiz, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige. Utöver de olika Hamlin Fistula organisationerna deltog också Greenlamp och Womens Hope International.

Ledningen hade tagit fram ett förslag till handlingsplan för framtiden. Alla filialer och avdelningar hade under våren varit med i en process som resulterade i förslag till plan. 

I handlingsplanen hade de tagit fram visioner, uppdrag och grundläggande värderingar. 

Dessutom fick vi en särskild genomgång av projekt zero som gick ut på uppsökande verksamhet tillsammans med den offentliga sjukvården för att kartlägga hur utbrett fistula och andra förlossningsskador är. Tack vare projektet hittas kvinnor som levt med allvarliga skador under en mycket lång tid. Tanken är att de ska inventera förlossningsskador genom att gå från hus till hus. Pilotprojektet avslutas under hösten.

Hälsocentralen i Mekele, Tigrayområdet har pga inbördeskriget stora upprustningsbehov så där behövs särskilda investeringar. Nu är det lugnare efter oroligheterna och det går att besöka den regionen igen.

Tack vare en insamling vi gjorde innan vi åkte kunde vi överlämna presentkassar. När vi besökte sjukhuset blev det uppskattade gåvor. Det blev presentkassar till kvinnor och barn med tandborstar, tandkräm, bindor, inkontinenstrosor, ritblock, anteckningsböcker, kritor mm.

Vi är imponerande över den fina verksamhet som bedrivs både på sjukhuset, filialerna, Barnmorskeutbildningen och projekt zero. Det är fantastiskt att få se hur medlen används och hur viktigt det är med mer insamlade pengar från respektive organisationer. Det är fantastiska insatser görs för så många kvinnor runt omkring i Etiopien som är ett mycket stort land och på många håll mycket svårframkomligt. Etiopien är ett mycket stort land, här bor 124 miljoner invånare, i huvudstaden Addis Abeba 5,2 miljoner. De flesta etiopier lever på landsbygden under mycket knappa villkor, dålig skolgång, kvinnorna sliter hårt från morgon till kväll för att bära vatten, skaffa mat och se till att barnen klarar sig.  Spädbarnsdödligheten är hög och bara häften av Etiopiens invånare har tillgång till rent vatten. Landet drabbas ofta av hungersnöd och är i stort behov av hjälp. Fattigdomen är extrem och klyftorna i samhället är brutal. 28,6 miljoner människor beräknas vara i behov av humanitärt stöd under 2023.

Monica Green Ordförande och Elisabet Abrahamsson Kassör 

Dela sidan med dina vänner
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Den 23 maj, den Internationella dagen för att avskaffa obstetrisk fistula, fanns styrelsen för...

Den 22 november arrangerar Stiftelsen Fistulasjukhuset en modevisning hos Boutique Enada, inbjudan av ägarinnan...

Emebet är en av de barnmorskor som det är så stort behov av. Vid...

Håll dig uppdaterad

Sociala medier

Stiftelsen Fistulasjukhuset på Facebook

Direkta uppdateringar, diskussioner och kontakt med andra som följer och arbetar med den svenska stiftelsen för Fistulasjukhuset.

Nyhetsbrev

Fyll i dina kontaktuppgifter så får du vårt svenska nyhetsbrev.

    Vi delar inte dina uppgifter med någon annan organisation. De används endast för nyhetsbrevet.